
 

 

 

 

 

 

Workplace Cardiovascular Disease Checks – Local Authority Grant 

Scheme: FAQs 

 

These FAQs were produced following post-launch webinars for local authorities on 

21 March 2024 and 27 March 2024 respectively. They were first published on 4 April 

2024 and updated on 9 April 2024 and 19 April 2024. 

 

1. Delivery of Cardiovascular Disease (CVD) Checks  

 

Q1.1: Can local authorities offer a mixture of both NHS Health Checks and an 

alternative assessment of CVD as part of this pilot? 

A: Yes, local authorities may offer a mixture of both NHS Health Checks and an 

alternative assessment of CVD as part of this pilot. Details of this split / mixed 

approach should be included in grant applications where applicable. This includes 

setting out the expected percentage of each type of check to be delivered and the 

respective target populations for each type of check. Please note that for scoring 

purposes, bids from local authorities who will deliver a mixture of both NHS Health 

Checks and an alternative assessment of CVD will be considered equal to those 

delivering exclusively NHS Health Checks.  

 

Q1.2: Other than those set out in the minimum requirements, can we assess 

additional risk factors as part of the alternative assessment of CVD? 

A: An alternative assessment of CVD must include the minimum requirements as set 

out in Section 3 of the grant specification. An alternative CVD assessment may also 

include the assessment of other risk factors.  

 

Q1.3: What is the position regarding offering NHS Health Checks to workers 

who are not resident within the local authority in which they work as part of 

this pilot? 

A: As part of this pilot, NHS Health Checks can be delivered to workers from 'out of 

area', i.e. who are not resident in the local authority in which they work. These NHS 

Health Checks, like any other, would need to meet programme standards, including 

the return of data to primary care. NHS Health Checks offered by a local authority to 
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non-resident workers aged 40-74 will not count towards their national quarterly 

returns for the NHS Health Check programme unless formal agreements are in place 

between neighbouring local authorities.  

 

Q1.4: Does the bid need to be a universal offer across the local authority or 

can it focus on a smaller area known to have particular need? 

 

A: It does not need to be a universal offer.  

 

Q1.5: Can community organisations play a role in the pilot or does activity 

have to fit within local authority structures?  

 

A: Grant scheme applicants must be local authorities, but there is no restriction on 

local authorities working with community organisations. 

 

Q1.6: For NHS Health Checks, people with existing CVD are not eligible – is it 

correct that people with CVD in workplaces would be eligible for this 

programme?  

A: People who are ineligible for the current NHS Health Check programme for 

reasons other than age – as defined in the programme standards – remain ineligible 

for NHS Health Checks for the purposes of this programme. It is for local authorities 

to determine the eligibility criteria for alternative assessments of CVD delivered as 

part of this pilot, ensuring that all assessments are clinically safe and appropriate 

and follow relevant NICE guidance. 

 

Q1.7: For the check to be a full NHS Health Check, do the blood tests need to 

be formal lab blood tests, or are finger prick (point of care tests) ok?  

 

A: NHS Health Checks should adhere to the programme standards, including on 

blood tests. 

 

NEW Q1.8: As part of this pilot, can local authorities offer NHS Health Checks 
to those outside of the 40-74 age cohort (the age cohort eligible for an NHS 
Health Check as part of the national programme)?   
 
A: Yes. As part of this pilot, local authorities may offer an NHS Health Check to 
people aged 25-84 – the age range in which QRISK3 is validated. All NHS Health 
Checks should follow the programme standards. 
 
NHS Health Checks offered to those outside of the 40-74 year age cohort will not 
count towards national quarterly returns for the national NHS Health Check 
programme.  
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NHS Health Checks offered to those not eligible for the national programme as part 
of this pilot are not subject to the requirement set out in the regulations to return a 
record of the check to primary care. We would nonetheless encourage local 
authorities to make provision for this wherever possible. 
 

NEW Q1.9: Is there a requirement for results of NHS Health Checks delivered 
as part of this pilot to be fed back to primary care?  
 
A: Where NHS Health Checks are delivered to those eligible for the national NHS 
Health Check programme (ages 40-74), a record of the check must be returned to 
primary care in accordance with the regulations and programme standards.  
 
Where NHS Health Checks are delivered to those outside of the eligible age cohort 
for the national NHS Health Check programme as part of this pilot, this requirement 
does not apply. We would nonetheless encourage local authorities to make provision 
for it – in line with programme standards – wherever possible. 
 

NEW Q1.10: Can local authorities deliver CVD checks to local authority / 
partner organisation / acute trust staff as part of this pilot? 
 
A: Yes, local authorities can commission the delivery of CVD checks in any 
workplace settings, including both public sector and private organisations. 
 

NEW Q1.11: Are there any restrictions/deadlines on when delivery must start, 
as long as all checks are delivered by the end of March 2025? 
 
A: There is no set deadline for when delivery of the CVD checks must start. 
However, as set out in the grant specification, applications must demonstrate either 
existing workplace/community health check programme(s) or the ability to establish 
quickly. Furthermore, funding for successful applicants will be split into two tranches, 
with the second tranche subject to a review of performance data. An accurate 
estimate of the number of checks to be delivered and over what timeframe is 
therefore important. 
 

NEW Q1.12: Are those who have had an NHS Health Check within the last five 
years eligible for an NHS Health Check as part of this pilot? 
 
A: No. Anyone who has received an NHS Health Check within the last five years is 
not eligible to receive another NHS Health Check as part of this pilot. Local 
authorities may commission alternative CVD assessments for these individuals if 
they wish to do so as part of this pilot. 
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2. Grant Applications 

 

Q2.1: Will the application window for bids be extended? 

 

A: We are not planning to extend the application window as we do not wish to delay 

the allocation of funds and delivery of this programme. We have tried to keep the 

application form as light touch as possible in acknowledgement of this.  

 

Q2.2: Can multiple upper tier local authorities (UTLAs) make joint bids? 

A: Yes. Local authorities may: 

a. Submit a single joint bid 

b. Submit multiple, linked bids  

For a single joint bid, one local authority must be named as lead, and receive all 

funding provided, taking all financial responsibility. Directors of Public Health from all 

participating local authorities must sign joint bids.  

Alternatively, multiple, linked bids would see funding allocated to each participating 

local authority. This approach allows for a degree of variation across participating 

local authorities as well as joint working. Linked bids should be clearly marked as 

such on the application form, and should preferably be submitted together in a single 

email. 

 

Q2.3: What are the implications of doing fewer / more checks than estimated in 

the application process? Is there potential for funding being reclaimed or 

receiving an additional amount?  

 A: If local authorities are able to do more checks than expected with the funding 

provided, that would of course be welcome. There are no plans to provide additional 

funding beyond the initial total grant award. 

Any underspend – which might result from the delivery of fewer checks than forecast 

– will be expected to be returned to DHSC. Grant funding will be provided in two 

tranches, - as set out in the grant specification – and the second tranche will be 

conditional on a review of performance data to date. 

We encourage all applicants to make as accurate an estimate as possible. 

 

Q2.4 If a community provider is already delivering NHS Health Checks in 

workplaces, is a bid acceptable that is exclusive to those outside of the 

eligibility requirements for NHS Health Checks?  

 

A: Yes. Bids can be for the delivery of an alternative CVD assessment, and it is for 

local authorities for define the eligible population within the parameters set out in the 

grant specification. 



 
 

 

3. Data Collection and Processing  

 

Q3.1: Will DHSC set out a data collection template? 

A: Yes. We are working with evaluators to develop a data collection template, and 

will discuss data collection requirements with local authorities in advance of agreeing 

MoUs. 

 

Q3.2: Will there be a new SNOMED code created for workplace checks? 

A: No – there will not be a new SNOMED code for workplace checks. 

 

Q3.3: How do we avoid primary care claiming costs for NHS Health Checks 

that are delivered in workplaces as part of this pilot (avoiding double 

payments)?  

 

A: There is a SNOMED code for NHS Health Checks completed outside of the 

primary care settings (completed by a third party). This SNOMED code may be used 

for NHS Health Checks conducted as part of this pilot, so that these checks will be 

added on the primary care record but will not be mistakenly claimed for during audit. 

 

NEW Q3.4: Will DHSC provide a privacy notice or will this need to be 
developed at local level? 
 
A: We are working through the data-sharing requirements and their implications, and 
will confirm all relevant arrangements with successful applicants at the MoU stage.  
 

 

4.  Grant Funding  

 

Q4.1: Can funding be used to purchase equipment such as point-of-care 

testing machines? 

 

A: If this is not capital spending and is for supporting this programme then it is 

acceptable, but local authorities need to decide what is capital and revenue spending 

at that level. 

  

Q4.2: How many grants are DHSC planning to award?   

 

A: We expect to make up to 75 awards as part of this grant scheme.  

   



 
 

Q4.3: How do we cover staff costs within the bid? Should this be considered 

as part of the direct cost per check or the 20% additional costs?  

 

A: The cost of any administrative or programme staff should be considered as part of 

the additional (admin) costs. The costs of staff who are delivering the check should 

be considered as direct delivery costs. 

 

Q4.4: We have wellbeing champions in workplaces delivering brief 

interventions. Could funding be used to retrain them to complete mini checks 

in their workplace?  

 

A: Yes. Staff training should be accounted for as part of additional costs (as opposed 

to ‘direct’ costs). 

 

NEW Q4.5: Can we use funding for local authority-led evaluation within our 
bid?  
 
A: Yes. Funding may be used by local authorities to complete a local evaluation of 
their part in the pilot, as long as: 
 

• any such activity is within the cost parameters as set out in the grant 
specification - i.e. additional costs should not exceed 20% of direct delivery 
costs; and  

• local authorities commit to sharing a copy of any such evaluation with DHSC. 
 

NEW Q4.6: Can funding be used to pay primary care for upload of data from 
workplace checks to their systems? 
 
A: Yes - as part of this pilot, funding may be used to pay primary care for upload of 
data from workplace checks to their systems. However, by permitting this as part of 
this pilot we are not suggesting that it is or should be standard practice. These costs 
should be considered part of direct delivery costs and should be set out clearly in the 
application. 
 

 


